Kategóriák
Gyártók
Szerzők
OSTYÁK

Nyirő József: Havasok könyve

Nyirő József: Havasok könyve

Kattintson a képre a nagyításához

Gyártó: Lazi Könyvkiadó
Ár: 2,700.- Ft

Az ár tartalmazza az ÁFA-t !
mennyiség: - +
Facebook Megosztás a Twitter-en

A halál szép, egyetlen valóságos cél, amiért ember, állat él” – hangzik el a Havasok Könyvében. Könnyen belátható – nem széplelkeknek való világ ez. Sőt, embernek is alig. Nyirő József novelláiban a halál a havasi életnek olyan folytonosan jelenlévő valósága, mely alól a havasi élőlények egyike sem vonhatja ki magát. Medvék, farkasok, hiúzok, madarak és csúszómászók élik a székely havason egyhangúnak nehezen mondható ösztönéletüket, egymásnak és a zord időjárás szeszélyeinek kiszolgáltatva, mégis harmóniában. Ha ez nem így van, annak csak egy oka lehet: az, hogy megjelent közöttük az ember. „Ember van az erdőben. Tudja minden, mert megfertőzött mindent. A vadak fogukat csikorgatják rejtekükön és gyűlölettel tajtékzanak. A gyengébbek remegnek, és félelem bénítja meg őket.”

De nincs mit tenni, együtt kell élni (vagy halni) vele. S furamód, az állattörténetek is akkor a legszebbek, ha hőseik emberi tulajdonságokkal bírnak, emberi eszményekért harcolnak és ember módjára buknak el. Az eltiport kölykeiért élete árán is bosszút álló anyafarkas, vagy beteg bocsáért az erdőtűzbe rohanó anyamedve az önfeláldozásra is képes szülői szeretet megrázó példái. A haldokló farkasnak az elmúlás küszöbén megfogalmazott dilemmája pedig – „Mindössze ennyi az élet. Ezért bizony nem érdemes élni. Mégis szép volt!...” – emberibb már nem is lehetne…

A székely havas izgalmas, drámai pillanatokban bővelkedő mindennapjait megörökítő Havasok könyve világirodalmi mércével mérve sem marad el Jack London vagy Kipling hasonló művei mögött. Megfigyeléseinek pontossága, fantáziájának eredetisége, gondolatainak férfiassága és kiemelkedő elbeszélő tehetsége – íme, azok az erények, amelyek Nyirő e művében a tévedés kockázata nélkül jól kimutathatók.

Terjedelem: 224 oldal
Méret: 142 mm x 197 mm
Kötés: keménytáblás
Nyelv: magyar
ISBN: 978-963-267-186-4
Súly: 0.36 kg

 

Eddigi vélemények:

Nem tartozik vélemény ehhez a termékhez!

Copyright © 2024 LAUDATE Kegytárgy-és Könyvkereskedés Webáruháza58994655 lapletöltés

created by O.F.Y.