Kategóriák
Gyártók
Szerzők
OSTYÁK

Szentolaj tartó, CAT+CHR+INF /C963

Szentolaj tartó, CAT+CHR+INF /C963

Kattintson a képre a nagyításához

Gyártó: Laudate beszerzés
Készleten: 4 DB
Ár: 23,000.- Ft

Az ár tartalmazza az ÁFA-t !
mennyiség: - +
Facebook Megosztás a Twitter-en

3x26x32 mm

Csak az üres tégelyt jelenti a termék, szent olajt és krizmát semmilyen körülmények között nem lehet kereskedelmi forgalomban rendelni.

Az olajok megszentelése ősi hagyomány, már a 3. század elején tanúskodik róla Hippolytus, s nyugaton már rég beépült a nagycsütörtöki liturgiába. Az olajokat a felajánlási körmenetben hozzák, a püspök átveszi azokat, a segédkezők pedig az odakészített asztalra helyezik az edényeket. A betegek olaját áldja meg először, az eukarisztikus imát záró doxológia előtt, a másik kettőt az áldozási könyörgés befejeztével. A krizma megszentelésénél a koncelebráló papok a püspökkel együtt kiterjesztik kezüket a krizma irányába s úgy tartják az imádság végéig. A mise után elosztják a szent olajokat s az egyházmegye templomaiba viszik, ahol a következő évben azokkal szolgáltatják ki a szentségeket, ezzel is kifejezve a papok püspökkel való egységét. Az olaj latinul: „oleum”, görögül: „müron”. Az olaj, mint gyógyszer, s az ókorban a világítás elengedhetetlen alapanyaga jelképezi Isten áldását, kegyelmét és gyógyító erejét. Elsősorban olajbogyóból sajtolják, de mindenképpen növényi eredetűnek kell lennie.

 

Krizmák rövídésének jelentése:

INF: (lat. unctio infirmorum, oleum infirmorum), betegek kenete, szent kenet, utolsó kene, a betegek szentsége, a hetedik a hét szentség közül. - Általa a beteg a Szentlélek kegyelmét kapja, amely az egész embert segíti és tökéletesíti: megerősíti az Istenbe vetett bizalomban, erőt ad a kísértések ellen, s alkalmassá teszi arra, hogy a betegsgét erős lélekkel viselje, sőt, küzdjön egészségéért, ha az szolgál üdvösségére, ill. kérje és elfogadja a jó halál kegyelmét, ha Istennek ez az akarata.

CATkatekumenátus, katechumenatus, (lat. oleum cathecumenorum) (a gör. katechumen, 'hitújonc' szóból): a pogányságból vagy a zsidóságból megtérő felnőttek keresztségre való felkészülése. A keresztelendők szent olaja.

 

CHR: KRIZMA (lat. confirmatio, 'megerősítés') a Szentlélek közlésének szentsége, mely a keresztségben kapott újjászületést, a megváltás misztériumába való beavatást elevenné, hatékonnyá teszi.

A krizma görög szó, azt jelenti: „kenet”. Az ószövetségben a királyok felkenéséhez használták, a békét és az üdvösséget jelképezte. Ebből a szóból származik a Messiás görög elnevezése is: Khrisztosz, mely „fölkent” uralkodót jelent. A különböző illatszerek jelképezik a szentlélek adományainak bőségét és „jó illatát”.

Anyaga balzsammal kevert olaj, kereszteléskor, bérmáláskor, papszenteléskor és templomszenteléskor használják.

 

Eddigi vélemények:

Nem tartozik vélemény ehhez a termékhez!

Copyright © 2024 LAUDATE Kegytárgy-és Könyvkereskedés Webáruháza57852941 lapletöltés

created by O.F.Y.