Kategóriák
Gyártók
Szerzők
OSTYÁK

Fa kereszt, fehér zsinegen, 6x10 cm, /713-15

Fa kereszt, fehér zsinegen, 6x10 cm, /713-15
Fa kereszt, fehér zsinegen, 6x10 cm, /713-15

Kattintson a képre a nagyításához

Gyártó: Made in Italy
Készleten: 124 DB
Ár: 430.- Ft

Az ár tartalmazza az ÁFA-t !
mennyiség: - +
Facebook Megosztás a Twitter-en

Nyakba akasztható kis kereszt, egyszerű szolid és elegáns. Mérete 6x10 cm. A csomagolásban benne van a kis fehér zsineg.

Elsőáldozásra, bérmálásra, illetve egész évben a ministránsruhához ajánljuk. Kellemes tapintású, rendkívűl tartós, sok évig, évtizedekig használható a templomokban.

Történeti háttér:

A magyar szóhasználat megkülönbözteti a keresztet és a feszületet: a kereszt a korpusz (latin corpus = test) nélküli geometriai forma a feszület a megfeszített Krisztus testét is hordozó kereszt.

A latin kereszt a nyugati, latin rítusú kereszténység legegyszerűbb és legáltalánosabb jelképe. Egy hosszabb függőleges és egy rövidebb vízszintes szárból áll. A keresztény ikonográfiában és a heraldikában a szárak és azok végződése számtalan változatban fordul elő. Jézus keresztre feszítését szimbolizálja. A kereszténységben csak a 4. századtól teljesedett ki a kereszt jelkép ikonográfiája, miután I. Theodosius római császár 380-ban kiadott vallási rendeletével államvallássá tette a Nikaia–konstantinápolyi hitvallás szerinti kereszténységet és eltörölte a keresztre-feszítéssel történő halálbüntetést. Ekkortól kezdték el ábrázolni Jézus Krisztus kereszthalálát is. Az ókeresztény kor végén már számos bizonyítéka van a keresztnek Krisztussal való azonosítására, több esetben csillagok, s az evangélistákat jelképező négy szárnyas alak, a tetramorphosz (tetramorphos) veszi körül. Krisztus megfeszítésének jelenetét csak az 5-6. századtól ábrázolták, a rajzolt vagy festett kereszt azonban kezdettől fogva jelen volt. 431-től fogva kezdték el bevezetni a keresztet a templomokba és kápolnákba, míg a templomtornyokon csak 586 után kezdett megjelenni a kereszt. A II. Epheszoszi zsinat (449) után tették előírássá, hogy a magánotthonokban is legyen kereszt és a 6. században szentesítette a Római Egyház a jelképét. A keresztet a gótika koráig csak ékkövekkel, vagy növényi motívumokkal díszítették, a test nem került fel rá. A gótika ábrázolta először a kereszten a megfeszített Krisztust. Ezután nevezték a korpusszal (testtel) ellátott keresztet feszületnek is.

Eddigi vélemények:

Nem tartozik vélemény ehhez a termékhez!

Copyright © 2024 LAUDATE Kegytárgy-és Könyvkereskedés Webáruháza58861755 lapletöltés

created by O.F.Y.